Učionica / virtualna biblioteka

Učionica je integrirani program učenja za daljnju izgradnju kapaciteta kulturnog sektora i osnaživanje lokalne zajednice. Virtualna biblioteka je lorem ipsum dolor repozitorij.

Svi programi

Izdvojeno

Medium 1 human rights 3805188 960 720

Društveno odgovorna kultura i umjetnost

Kroz sadržaj ovog kontinuiranog edukacijskog programa promatrat ćemo društveno angažiranu umjetnost i kulturu kroz širi kontekst pa ćemo se, osim same ideje i realizacije takvog sadržaja, baviti i kontekstom takvog rada i djelovanja, učincima, povezivanjem s aktivizmom i uključivanjem zajednice, fundraisingom, produkcijom ali i razvojem publike. Cilj programa je razvoj kompetencija umjetnika i djelatnika u kulturi u području stvaranja sadržaja “koji djeluje”, te jačanje razumijevanja o važnosti takve umjetnosti. Time će se potaknuti promišljanje i djelovanje društveno angažirane umjetnosti i kulture u kontekstu provođenja najvećeg kulturnog projekta u povijesti Hrvatske – Rijeke kao buduće Europske prijestolnice kulture.

Medium 1 02260u1 e1499421206794

Razvoj publike i uključivanje zajednice

Razvoj publike jedna je od gorućih kulturnih tema današnjice - Tko je naša publika trenutno i tko može postati naša publika? Kako evaluirati publiku? Kako uključiti javnost u kulturne aktivnosti? Kako su to učinili drugi EPK gradovi? Razumijevanje profila i potreba budućih korisnika kulturnih i društvenih sadržaja predstavlja jedan od ključeva za uspješno ostvarenje programskih aktivnosti Europske prijestolnice kulture. Dosadašnja iskustva gradova europskih prijestolnica kulture pokazuju kako aktivno sudjelovanje publike, s posebnim naglaskom na promjenu pristupa i uključivanje lokalnog stanovništva, predstavlja značajan izazov za organizatore, posebice ako se uzme u obzir da univerzalni ''ključ uspjeha'' ne postoji. Strategiju uspješnog, dugoročnog razvoja i uključivanja publike nužno je stoga temeljiti na razumijevanju te razlikovanju različitih profila potencijalne publike.

Medium 1 tehni%c4%8dka produkcija

Prostor i tehnologija

Aktivnosti tematskog područja „Prostor i tehnologija“ uključuju programe neformalnog obrazovanja na temu korištenja javnih i bivših industrijskih prostora u svrhu uspostave i provedbe kulturnog programa, te radionica scenske rasvjete i zvuka. Ciljevi provedbe ovih aktivnosti su izgraditi stručne kapacitete za tehničku produkciju u kulturi te za produkciju programa u okviru EPK te pridonijeti održivom upravljanju kulturnim prostorima i programima u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Ove obrazovne aktivnosti prvenstveno su namijenjene sljedećim ciljanim skupinama: mladi nezaposleni, kultuni djelatnici, niži tehničari, srednjoškolci i studenti.

Medium 1 02260u1 e1499421206794

Kontinuirani obrazovni programa na temu razvoja publike - Applause please!

Cilj programa razvoja publike je razvoj strateških kompetencija kulturnih operatera te poticanje nastanka novog razumijevanja razvoja publike kao priznatog problema i izazova za grad Rijeku. Uz pojedine aktivnosti i pojedine organizacije, program će utjecati na poboljšanje i suradnju raznih kulturnih organizacija na temelju zajedničkih ciljeva i dijeljenih iskustava. Sve s ciljem da se poboljša i potakne sektorska i međusektorska suradnja te razvoj strateških partnerstava. Program će stvoriti skupinu strastvenih poticatelja promjena koji će zajedničkim radom utjecati na razvoj sudjelovanja u kulturi i time osnažiti naslijeđe EPK nakon 2020. godine.

Naslov unutar teksta

Stručnost četiriju muzejskih institucija koje vode projekt jamstvo je znanja i relevantnosti odabranih lokaliteta. Sinergija muzejâ i suradnja sa slobodnim umjetnicima i turističkim zajednicama obogaćuje ponudu kulturnog turizma.

Projekt potiče muzeje na veću otvorenost, bolju pristupačnost i hrabrije eksperimentiranje s in situ izložbama.